Můj přístup ke klientovi, konzultace a služby
Jsem výživový poradce, co už většina z vás z mého blogu víte. Nejdříve zmíním, že mám sama Autoimunitní onemocnění, což se promítá i do mého přístupu, protože se do vašich obav a pocitů lépe vcítím a mohu vám tak nabídnout pomoc a řešení.
Ráda bych vám dnes vysvětlila, jaký je můj přístup ke klientovi při konzultacích a jak to sama vlastně dělám.
Autoimunitní onemocnění, které mám a držím v remisi hlavně díky AIP protokolu, mě naučilo mnohým věcem a přístupu k sobě samé. Zbavila jsem se nočního buzení, dušení, kašlání, chození v noci na toaletu, také atopického ekzému, nervozity a v neposlední řadě velké únavy a bolesti kloubů, které mé autoimunitní onemocnění provázelo.
Měla jsem ovšem velké štěstí a poznala také možnosti alternativního přístupu, a to detekčních přístrojů během mé kariéry výživového poradce a studia, které mi pomohlo pochopit spoustu potravin ve stravě a jejich dopadu na zdraví a upravit si tak stravování i na AIP. Sama jsem totiž na začátku tohoto stravování udělala spoustu chyb a myslím si, je to jen moje vypozorování a sledování se, že i na AIP protokolu a stravování se dle seznamu POVOLENÝCH POTRAVIN, můžete udělat tolik závažných chyb a své onemocnění si ještě více zhoršit nebo přivodit jiné další nepříjemné problémy.
Jsem také v různých skupinách AIP na sociálních sítích, a právě tam jsem si všimla často kladených dotazů ve smyslu, jsem na Eliminační dietě už několik měsíců a stále mě trápí nebo mám ještě horší ložiska EKZÉMŮ, NESPAVOST, BUŠENÍ SRDCE a spoustu dalších symptomů.
Psala jsem to již v mém předchozím ČLÁNKU, že se můžete i nadále stravovat dle Autoimunitního protokolu a dodržovat všechna pravidla a rady, ale napadlo vás někdy nebo poradil vám to váš výživový poradce autoimunitního stravování nebo jakékoliv jiné diety, že přeci jen zrovna vy můžete mít potravinovou intoleranci nebo trpět čím dál častější histaminovou intolerancí nebo jen dlouhodobě jíst potraviny obsahující histaminové liberátory?
Zjištění histaminové intolerance opravdu stoprocentně je v dnešní době velmi složité, sama jsem ji podstoupila a neprokázala se, ale díky mému studiu a zkoušení – testování na sobě a na detekčním přístroji jsme zjistili, že hodně potravin obsahuje onen zmiňovaný histamin nebo histaminový liberátor, který podporuje uvolnění histaminu z potraviny anebo stačí konzumovat denně potraviny, které mají inhibitory enzymů odbourávajících histamin (DAO) a tudíž se vám zase hromadí v těle a může být nevysvětlitelnou příčinou vašich nepříjemných symptomů jako ekzémů, vyrážek, svědění celého těla anebo třeba trpíte přemnožením kvasinek v těle a tím pádem Candidou (plísňová infekce).
A tak to bylo i v mém případě a zjistila jsem, že to nebyla správná cesta držet se přesně seznamu POVOLENÝCH POTRAVIN NA AIP PROTOKOLU, protože spousta potravin ho obsahuje, i když je „MŮŽETE“ jíst. Konzumovala jsem minimálně denně tři a více potravin obsahující buď histamin, liberátor histaminu nebo blokátory – inhibitory enzymů odbourávajících ho z těla a PROBLÉMY byly na světě.
A víte PROČ?
Každý jsme totiž jiný, každý máme jinou snášenlivost dané potraviny a pokud máme autoimunitní onemocnění, tak většinou máme i problém se střevy (střevní sliznicí), narušený mikrobiom a tím pádem můžeme mít přecitlivělost na danou potravinu (i tu ze seznamu povolených), i když zrovna netrpíme potravinovou intolerancí nebo HIT (histaminovou intolerancí).
A proto přistupuji ke klientovi jako k sobě samé, zjistím si nejprve jeho aktuální zdravotní stav, onemocnění, které ho trápí, pokud chce poradím mu a pošlu ho na správné a vhodně zvolené testy. Teprve potom sestavujeme jídelníček vhodný, jak v ELIMINAČNÍ FÁZI a na stravování po tomto období, pokud si chce udržet své zdraví.
Můj osobní názor je, že každé Autoimunitní onemocnění nebo chronické onemocnění klienta a jeho strava – konzumace každodenních potravin dle seznamu POVOLENÝCH POTRAVIN na AIP protokolu nemůže být úplně stejná pro VŠECHNY.
Uvedu vám příklad…
Sama jsem denně konzumovala minimálně tři potraviny, které mají onen histamin a najednou cítíte příznaky – nějaký problém a vy vlastně nevíte proč vám není dobře a nevysledujete to v jednom dni, když nevíte, že tyto potraviny ze seznamu povolených, které jíte ho zrovna obsahují. Hlavně u citlivých jedinců může problém HIT nebo jen konzumace oněch liberátorů (třeba ve fermentovaných potravinách, které ho také hodně obsahují způsobit značné potíže).
Nebo máte třeba onemocnění ŠTÍTNÉ ŽLÁZY?
Možná trpíte autoimunitním onemocnění štítné žlázy jako já a jíte několikrát v týdnu syrové nebo i vařené strumigenní potraviny, které se nachází také na seznamu povolených potravin a opět vám to může dělat velké problémy. Strumigenní potraviny odebírají Jód z těla, sama mám vyzkoušeno a otestováno dlouhodobě. Také se můžete vrátit po Eliminační dietě k luštěninám a máte nepříjemné příznaky zpět, protože většinou mohou odebírat také jód z těla.
A co lidi s revmatoidní nebo osteopatickou artritidou?
Zařadí zpět po Eliminační dietě rychle lilkovité plodiny (jako rajčata, brambory, lilek, kapie, papriky nebo pálivé omáčky, chilli, godži či ašvagandu) a problémy se mohou zase vrátit. Obsažené látky v těchto rostlinách obsahují lektin, saponin anebo kapsaicin a tyto látky způsobují zvýšenou propustnost střev (toxické látky). Také luštěniny mají vysoký obsah lektinů, což jsou toxické látky. Lektiny mohou spouštět zánět a stimulovat hyperimunitní odpověď, což může u citlivých jedinců vyvolat autoimunitní obtíže.
Některá nemoc prostě určité druhy potravin opravdu netoleruje a myslím, že je lepší se jich nadobro vzdát než dělat neustále kompromisy a hledat, jak si potravinu upravit nebo vylepšit, abych ji mohla konzumovat.
Já osobně jsem už dávno po Eliminační dietě, tak mám zařazeny i dle mého uvážení jako výživového poradce a otestování na sobě co mi vyhovuje, co považuji za výživné, hodnotné a zdravé potraviny na našem trhu k dostání, které podporují a vyživují mé tělo, imunitu. Tyto potraviny sama ráda doporučuji a pomáhám ve výběru klientovi, ale také samozřejmě s přihlédnutím k jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu. Vyhýbám se potravinám, které mi způsobují problémy, záněty a oslabují imunitu.
Lidé s autoimunitním onemocněním mají zhoršenou schopnost organismu zbavovat se toxických látek, také větší náchylnost k plísním, Candidě.
Proto sestavuji jídelníček tak, abyste předešli těmto problémům a zbytečně je nepodporovali nebo organismus nebrzdili. Na autoimunitním protokolu je spousta potravin, bylinek, koření, nápojů podporující detox, který já osobně dělám v nějaké formě denně, jak už ve stravě nebo jinou metodou. A hlavně nepodporuji plísně, sama mám velice nepříjemnou zkušenost s Aspergillovou plísní (nejvíce nebezpečnou plísní) a Candidou a už vím, jak moc jsme my autoimunitní na to citliví.
Pokud máme autoimunitu – musíme se o sebe a své tělo starat.
Uvedu vám PŘÍKLADY POTRAVIN a JEJICH ZKŘÍŽENÉ REAKCE
Víte, že u lidí, kteří jsou přecitlivělí na lepek mohou potraviny způsobovat zkříženou reakci?
Organismus je mylně považuje za lepek, jedná se např. o mléčné produkty, mléčnou čokoládu, proso (jáhly), oves, rýži, syrovátku a droždí.
Věřím, že spoustu z těchto potravin již nezařazujete zpět, ale obiloviny třeba ano, a tak vám uvedu, jak na tom jsou a proč je můj přístup ke klientovi, tak osobní a je potřeba kompletně prozkoumat jeho problémy a najít co možná nejlepší způsob stravování přímo pro něj.
Všechny obiloviny: pšenice, ječmen, žito, proso (jáhly), oves, čirok, špalda, tef (milička habešská), rýže, divoká rýže (natural), pseudoobiloviny – quinoa, pohanka a amarant – obsahují různé formy lepkových proteinů, které mohou být škodlivé pro osoby citlivé na pšeničný lepek.
Obiloviny jsou vysoko glykemické sacharidy, které prudce zvyšují hladinu krevního cukru a způsobují náchylnost k inzulinové a leptinové rezistenci, diabetu a obezitě, což jsou rizikové faktory pro vznik autoimunitních onemocnění.
Obiloviny přirozeně obsahují anti-nutriční látky, které snižují jejich nutriční (výživovou) hodnotu. Zvyšují propustnost střev a spouštějí zánětlivou imunitní reakci, čímž mohou přispívat ke vzniku chronických zánětlivých a autoimunitních onemocnění.
A pak tu máme hodně probíraný VAJEČNÝ BÍLEK?
Vaječný bílek: obsahuje lyzozomy, které mohou působit jako „trojský kůň“. Pronikají střevní sliznicí bariérou a umožňují, aby se do krevního oběhu dostaly další velké proteinové molekuly a bakterie, jako E. coli a tím mohou spouštět zánětlivou reakci imunitního systému.
Dále konzumace vaječného bílku může přispívat ke vzniku autoimunitních onemocnění procesem molekulární mimikry, podobně jako v případě lektinů, které se nacházejí v pšenici, obilovinách a luštěninách.
Bílek ve slepičím vajíčku není hodně tolerován u citlivých jedinců, a tak si řeknete:
„Budu jíst jenom žloutek, ale proč nenajít jiný druh vejce, které bude u vás zcela tolerováno?“
A tak tu máme další možnou otázku? Stoji vám za to vracet se k potravinám, kde může být vždy nějaký problém nebo u dané potraviny musíte hledat řešení – kompromis?
Já nehledám kompromisy, jako výživový poradce jsem si našla na našem trhu potraviny, které z pohledu autoimunitních a chronických onemocnění jsou ty nejvhodnější a vlastně také vhodné pro všechny lidi co se zajímají o zdravý životní styl a dlouhý a spokojený život.
A proto nedoporučuji zařazovat ani slepičí vejce, ale doporučuji vyzkoušet křepelčí.
Křepelčí vejce bývají daleko lépe snášeny než slepičí vejce, obsahují navíc lecitin + železo. Také je možná volba kachních vajec, bývají také daleko lépe snášeny než slepičí vejce.
A co OBILOVINY?
Osobně preferuji pohanku, natural rýži, výjimečně rýžové nudle (přeci jen je to už více zpracovaná potravina než čistá rýže, velice málo quinou a výjimečně ovesné vločky).
Obiloviny jsou také obecně potenciálním zdrojem plísní, nedoporučuji je konzumovat ve velkém.
A takto můžu pokračovat dál u dalších potravin…
Jako jsou mořské plody, vepřové maso, kuřecí maso, které dle AIP protokolu jsou vhodné, ale já je nedoporučuji. A mám k tomu své poznatky, které jsem už dnes v článku několikrát zmiňovala, otestovala a ráda vám na konzultacích vysvětlím proč a pomůžu Vám se zbavit obtíží, které vás mohou neustále trápit, protože přeci tyto potraviny jsou na SEZNAMU POVOLENÝCH…
Můj přístup ke klientovi a moje služby pro Vás…
a tak nějak se snažím vést své hodiny, klientovi vše řádně vysvětlit, pochopit kvalitu a hodnotu potravin a jak se chovají v těle a věřím, že mám spokojené klienty. Sama jsem si vším prošla a vím, jaké to je nevědět PROČ, i když si říkáte, že děláte vše správně.
Za svou dobrou vlastnost nebo schopnost považuji, že se zajímám o nemoc, problém, který Vás osobně tíží, složení potravin, doplňky stravy, které denně jíte, i když si myslíte, že to jsou ty POVOLENÉ ZMIŇOVANÉ NEJVHODNĚJŠÍ POTRAVINY na Autoimunitním protokolu a čím se denně obklopujete, kde pracujete, s čím děláte a co vás hlavně trápí.
Pokud vás tento článek zaujal, tak se můžete podívat na MOJE SLUŽBY zde, kde najdete i ceník.
RÁDA VÁS USLYŠÍM NA DRUHÉ STRANĚ TELEFONU PŘI VEDENÉ KONZULTACI A VĚŘÍM, ŽE SE POSUNETE JAKO JÁ VE SVÉM ŽIVOTĚ ZASE O KROK DÁL.
Přidejte se do skupiny lidí na stejné vlně – uzavřená Facebook skupina zde: https://www.facebook.com/groups/zivotsautoimunitou
Držím vám všem palce, a hlavně jen a jen zdraví.
Vaše Sandra