Bílkoviny jsou základem života.
Vše, co děláme – dýchání, zažívání, pohyb i myšlení – vykonávají struktury vytvořené z bílkovin.
Osm aminokyselin je považováno za „esenciální“, protože tělo je nedokáže syntetizovat, a musí je získávat z potravy. Není nezbytné mít všechny esenciální aminokyseliny v každém jídle, i když je žádoucí, abyste je všechny získali každý den.
Vegetariáni by měli jíst pestrou stravu, protože omezení jídelníčku jen na úzké spektrum zeleninových výrobků může vést k nedostatku aminokyselin. Pestré spektrum vegetariánského jídelníčku, zejména luštěniny, umožní získat všechny esenciální aminokyseliny.
Denní potřeba většiny esenciálních aminokyselin činí jen 1 gram denně, takže zařazení i malého množství rybího nebo živočišného masa do jídelníčku zajistí, že deficit aminokyselin nebude hrozit.
Získávání bílkovin převážně ze zeleniny přináší značné výhody. V zelenině je mnohem nižší koncentrace chemikálií, pesticidů, hormonů a antibiotik, jejichž koncentrace je naopak vysoká v mase. Bílkovinné zdroje z masa obsahují také nasycené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu a mohou vést k rezistenci vůči inzulínu.
Ideálním zdrojem bílkovin jsou ryby (hlavně losos), které obsahují i hodně omega – 3 tuků. Aljašský losos (divoký) je ideální, pokud jde o nízkou hladinu rtuti.
Každá aminokyselina má svá plus a doplňky stravy na bázi určitých aminokyselin mají terapeutickou hodnotu.
Co patří mezi ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY?
FENYLALANIN, přírodní antidepresivum
TRYPTOFAN, přírodní sedativum
LYZIN, který ničí viry, avšak nedoporučuje se diabetikům
THREONIN, aminokyselina s přirozené uklidňujícím účinkem
METHIONIN, zapojený do klíčových metabolických procesů
IZOLEUCIN, LEUCIN a VALIN, rozvětvené zřetězené aminokyseliny, které posilují syntézu bílkovin v játrech a napomáhají celkové funkci jater
Další dvě aminokyseliny jsou nezbytné pro děti, jedna z nich je pak velice cenná i pro dospělé:
ARGININ, řídí důležité procesy oxidu dusičného (podávání 6 až 9 gramů argininu denně omezuje vznik aterosklerózy a posiluje zdraví cév)
a
HISTIDIN.
Další neesenciální aminokyseliny jsou rovněž prospěšné, pokud jsou podávány v terapeutických dávkách:
CYSTEIN, je nezbytně důležitý pro předčasně narozené děti a u dospělých podporuje funkci antioxidačního systému
TYROSIN, přírodní antidepresivum, které je obsaženo v hormonech štítné žlázy
Bílkovina se může v těle přeměnit na glukózu, ovšem metabolismus neprobíhá tak přímo jako u škrobu, takže čisté bílkovinné produkty mají obecně nižší glykemický index než uhlovodany (sacharidy) se středním nebo vysokým glykemickým indexem.
A proč nejíst denně tolik uhlovodanů se dozvíte v článku o SACHARIDECH.
Ovšem POZOR
Jakýkoliv příjem nadbytečných kalorií může vést ke zvýšení hladin cholesterolu a triglyceridů.
A co říkají STUDIE?
Studie poukazují na to, že jídelníček bohatý na živočišné bílkoviny zvyšuje inzulínovou rezistenci, která je původcem metabolického syndromu a diabetu II. typu.
Není však jasné, zda je to způsobeno bílkovinou nebo s ní spojeným nasyceným tukem, který se v živočišných produktech rovněž nachází. Víme již, že rezistenci vůči inzulínu zvyšují nasycené tuky.
Výzkumy ukazují, že jídelníček bohatý na rostlinné bílkoviny (na rozdíl od živočišných) rezistenci vůči inzulínu nezvyšuje.
A moje RADY a DOPORUČENÍ
Většina bílkovin na našem jídelníčku by neměla pocházet jen z živočišných bílkovin, vysoce kvalitním zdrojem jsou i rostlinné bílkoviny. Další možností jsou bílky (osobně preferuji pouze křepelčí vejce, vůbec nedoporučuji slepičí vejce, blíže se tomu věnuji v konzultacích), libové maso, zejména krůtí, králičí, pštrosí, telecí a ryby.
Každý z vás se prosím snažte pečovat o své zdraví, denně se zajímejte hlavně co a v jaké kvalitě konzumujete. Jezte střídmě.
Jsme přeci jen to, co jíme. A podle toho se pak i cítíme a myslíme.
Přidejte se do skupiny lidí na stejné vlně – uzavřená Facebook skupina zde: https://www.facebook.com/groups/zivotsautoimunitou
Držím vám všem pěsti.
Přeji jen a jen zdraví.
Vaše Sandra