Bílkoviny jsou základem života.

Vše, co děláme – dýchání, zažívání, pohyb i myšlení – vykonávají struktury vytvořené z bílkovin.

Osm aminokyselin je považováno za „esenciální“, protože tělo je nedokáže syntetizovat, a musí je získávat z potravy. Není nezbytné mít všechny esenciální aminokyseliny v každém jídle, i když je žádoucí, abyste je všechny získali každý den.

 

Vegetariáni by měli jíst pestrou stravu, protože omezení jídelníčku jen na úzké spektrum zeleninových výrobků může vést k nedostatku aminokyselin. Pestré spektrum vegetariánského jídelníčku, zejména luštěniny, umožní získat všechny esenciální aminokyseliny.

Denní potřeba většiny esenciálních aminokyselin činí jen 1 gram denně, takže zařazení i malého množství rybího nebo živočišného masa do jídelníčku zajistí, že deficit aminokyselin nebude hrozit.

 

Získávání bílkovin převážně ze zeleniny přináší značné výhody. V zelenině je mnohem nižší koncentrace chemikálií, pesticidů, hormonů a antibiotik, jejichž koncentrace je naopak vysoká v mase. Bílkovinné zdroje z masa obsahují také nasycené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu a mohou vést k rezistenci vůči inzulínu.

Ideálním zdrojem bílkovin jsou ryby (hlavně losos), které obsahují i hodně omega – 3 tuků. Aljašský losos (divoký) je ideální, pokud jde o nízkou hladinu rtuti.

Každá aminokyselina má svá plus a doplňky stravy na bázi určitých aminokyselin mají terapeutickou hodnotu.

 

Co patří mezi ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY?

 

FENYLALANIN, přírodní antidepresivum

TRYPTOFAN, přírodní sedativum

LYZIN, který ničí viry, avšak nedoporučuje se diabetikům

THREONIN, aminokyselina s přirozené uklidňujícím účinkem

METHIONIN, zapojený do klíčových metabolických procesů

IZOLEUCIN, LEUCIN a VALIN, rozvětvené zřetězené aminokyseliny, které posilují syntézu bílkovin v játrech a napomáhají celkové funkci jater

 

Další dvě aminokyseliny jsou nezbytné pro děti, jedna z nich je pak velice cenná i pro dospělé:

ARGININ, řídí důležité procesy oxidu dusičného (podávání 6 až 9 gramů argininu denně omezuje vznik aterosklerózy a posiluje zdraví cév)

a

HISTIDIN.

 

Další neesenciální aminokyseliny jsou rovněž prospěšné, pokud jsou podávány v terapeutických dávkách:

CYSTEIN, je nezbytně důležitý pro předčasně narozené děti a u dospělých podporuje funkci antioxidačního systému

TYROSIN, přírodní antidepresivum, které je obsaženo v hormonech štítné žlázy

 

Bílkovina se může v těle přeměnit na glukózu, ovšem metabolismus neprobíhá tak přímo jako u škrobu, takže čisté bílkovinné produkty mají obecně nižší glykemický index než uhlovodany (sacharidy) se středním nebo vysokým glykemickým indexem.

A proč nejíst denně tolik uhlovodanů se dozvíte v článku o SACHARIDECH.

 

Ovšem POZOR

Jakýkoliv příjem nadbytečných kalorií může vést ke zvýšení hladin cholesterolu a triglyceridů.

 

A co říkají STUDIE?

Studie poukazují na to, že jídelníček bohatý na živočišné bílkoviny zvyšuje inzulínovou rezistenci, která je původcem metabolického syndromu a diabetu II. typu.

Není však jasné, zda je to způsobeno bílkovinou nebo s ní spojeným nasyceným tukem, který se v živočišných produktech rovněž nachází. Víme již, že rezistenci vůči inzulínu zvyšují nasycené tuky.

Výzkumy ukazují, že jídelníček bohatý na rostlinné bílkoviny (na rozdíl od živočišných) rezistenci vůči inzulínu nezvyšuje.

 

A moje RADY a DOPORUČENÍ

Většina bílkovin na našem jídelníčku by neměla pocházet jen z živočišných bílkovin, vysoce kvalitním zdrojem jsou i rostlinné bílkoviny. Další možností jsou bílky (osobně preferuji pouze křepelčí vejce, vůbec nedoporučuji slepičí vejce, blíže se tomu věnuji v konzultacích), libové maso, zejména krůtí, králičí, pštrosí, telecí a ryby.

Každý z vás se prosím snažte pečovat o své zdraví, denně se zajímejte hlavně co a v jaké kvalitě konzumujete. Jezte střídmě.

 

Jsme přeci jen to, co jíme. A podle toho se pak i cítíme a myslíme.

Přidejte se do skupiny lidí na stejné vlně – uzavřená Facebook skupina zde: https://www.facebook.com/groups/zivotsautoimunitou

Držím vám všem pěsti.

 

Přeji jen a jen zdraví.
Vaše Sandra