• jste v eliminaci, po eliminační dietě nebo žijete zdravým životním stylem?
  • chcete cestovat?
  • máte z toho hrůzu a je to pro vás nepředstavitelné?
  • nebo radši necestujete vůbec?

Tak to je to velká škoda. Jde to!!! Důležitá je ovšem příprava a plán.

 

Moje RADY, TIPY a ZKUŠENOSTI z cest Vám dnes přiblížím v tomto článku a poradím jak na to.

Cestování je o poznávání nových míst, ochutnávání místního jídla a jejich kultury, přírody, památek, a to vše nás v životě obohacuje, dává nám nový pohled na život, hodnoty jiných národů a místních lidí.

Cestování nám dává aspoň na chvíli pocit zapomenout na starosti všedního dne, které nás trápí, ať už doma nebo v naší práci.

Já osobně cestování miluji, změnila jsem díky němu stravování, stala se mimo jiné i výživovou poradkyní. Cestuji nejvíce po Asii, také navštěvuji Egypt, Tunisko a jiné země.

Ale protože máme s manželem autoimunitní onemocnění, tak se člověk musel naučit, jak se stravovat na cestách. V tomto článku vám dám rady, tipy, jak na cesty u nás, tak v zahraničí zaměřené pouze na stravování.

A tak pojďme na to…

 

INFORMACE PŘEDEM

zjistit si předem u cestovky nebo jiného ubytování, zdali nabízí možnost minimálně bezlepkové stravy
pokud tuto možnost nenabízí, tak se dá na místě domluvit s manažerem hotelu na vaší stravě
taky si můžete sami zjistit jakou kuchyni země, kam plánujete vyrazit nabízí
doporučuji vám se také před cestou přidat do skupin na Facebooku, kde najdete zemi, kam se chystáte vydat a kde vám lidé poradí, zdali ten hotel nebo ubytovatel nabízí možnost stravy a případně jaké jsou možnosti
můžete přímo kontaktovat předem hotel nebo vaše ubytování, kam se chystáte

 

PŘÍPRAVA VĚCÍ A POTRAVIN PŘEDEM

Před odletem do jiné země

Doporučuji:

  • upéct předem vhodné „pečivo“ nebo suchary, které vydrží až 14 dní
  • upéct nějakou buchtu, tortilly, případně vzít krekry, které se už dají koupit pro vaši požadovanou stravu
  • uvařit si aspoň jedno až dvě jídla na cesty, než dorazíte do cíle

 

 

CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ a co si vzít s sebou do kufru

Většinou cestujeme ve dvou, tak máme dvě velká zavazadla a dvě příruční zavazadla.

Co sbalit:

  • cestovní nerezovou varnou konvici na přípravu čaje či kávy během dne
  • skládací nůž s příborem v jednom (ovoce, zelenina, kterou doporučuji vždy opláchnout a ostrouhat)
  • konzervy (tresčí játra, divoký losos): snídaně, případně na cestu domů
  • bio čaj, bio káva
  • cestovní nerezová konvice na přípravu čaje – kávy (french press)
  • láhve na přípravu čaje, kávy (borosilikátové dvoustěnné sklo), využijete již na cestě ve vlaku, na letišti, v letadle, kde si do nich můžete naplnit vodu nebo jiné vhodné pití (hlavně na dlouhé cesty do Asie😊
  • pohankové krekry, pohankové lupínky, pohankové čisté kaše… (můžete smíchat s ovocem nebo zeleninou + bílkovina): super na
  • snídaně, svačiny
  • kokosové mléko
  • koření (skořice : dochucení, oslazení pokrmu, kmín, pepř, sůl)
  • hovězí kolagen (bílkovina) pokud by v jídle nebyla zastoupena (např. sladké nebo slané kaše) a večer do čaje (jako nápoj na uklidnění střev)
  • potravinové doplňky: Probiotika (zažívací potíže, střeva), Ostropestřec mariánský (játra), Kozí kolostrum (imunita, nachlazení, nemoc…), Enterosgel (detoxikace – když si chcete trochu víc dopřát během dovolené z povolených potravin – čistý alkohol, hodně ovoce nebo masa)
  • jiné potravinové doplňky (které užíváte)

 

Láhve na vodu a skleněné misky s jídlem na cesty tam i zpět máme vždy v příručním zavazadle.😊

 

 

BĚHEM CESTOVÁNÍ

Vzít si sebou:

  • jídlo na cestu tam (již předem připravené v nádobách): tyto nádoby, v kterých si jídlo vezete využijete v destinaci na ovoce, zeleninu, maso na vaše dopolední či odpolední svačiny, pokud se vyhýbáte zánětlivým a nevhodným potravinám a jste třeba pořád v eliminační dietě, která toto vyžaduje (preferuji skleněné nádoby s víkem)
  • jídlo na cestu domů (v den odletu nebo den předem): domluvit si s personálem nebo si sami odeberete např. během večeře, které vám vydrží na cestu domů nebo vám také možná ještě zůstalo jako vždy nám, když nám v zemi vyvařují jak pro krále spousta věcí v kufru (pohankové krekry, konzervy apod.)

 

V MÍSTĚ DESTINACE

Nestyďte se a kontaktujte:

manažera hotelu nebo hlavního kuchaře (vždy jsme se domluvili přímo na hotelu v jakékoliv zemi)
sebou z domu připravený seznam potravin (co můžu a nemůžu jíst v angličtině)
můžete mu dát, jak se říká: „bakšiš“ a věřte, že se budete mít královsky
Hlavní kuchař byl obeznámen, že s manželem máme autoimunitní nemoc a nesmíme tyto potraviny (cukr, vejce, mléko a mléčné produkty, veškeré pečivo, těstoviny, rýži, brambory).

Dodržujte prosím:

  • pijte pouze balenou neperlivou vodu
  • v případě, že jste již zařadili alkohol, tak si vybírejte jen ten čistý (např. vodka, gin…), pokud možno noste si na drink vlastní láhev (nikomu z personálu to nevadí)
  • kávu nebo čaj si vařte na pokoji (máte jistotu, že jste použili na opláchnutí balenou vodu)
  • ovoce, zeleninu (opět oplachujeme balenou vodou)

Strava:

Stravu už máte domluvenou s personálem hotelu, ale chci vám ukázat, jak to může probíhat i u vás a přikládám i naše vlastní fotografie.

Snídaně:

  • mohou být pro vás také úžasné, hlavní kuchař nám denně připravoval např. krůtí maso (dušené, grilované, pečené), hovězí maso (plátky nebo mleté burgery), kuřecí maso, a k tomu příloha např. pečená cuketa, zelenina (okurky, zelí, saláty), olivy, kapary…

Někdy jsem se cítila až trapně, když lidé kolem nás měli pečivo a párky, takové ne zcela kvalitní sýry a nám donesli kus plátku z hovězího masa nebo mleté hovězí burgery či pečená krůtí prsa a grilovanou zeleninu až ke stolu.

 

 

Oběd nebo večeře:

  • vždy s námi kuchař prošel jídelnu a upozornil nás (nepovolené a nevhodné suroviny jako např. lepek a mléko…), kde se nenachází, co můžeme jíst a co naopak ne
  • ryba, krůtí, hovězí, kuřecí, křepelky a jiné druhy
  • příloha: dušená, pečená nebo čerstvá zelenina

Nakonec stejně vždy z kuchyně donesl pro nás připravené jídlo.

 

 

Zákusek:

  • vyrobený téměř každý den (z povolených a vhodných surovin) nebo čerstvé ovoce (opět jsme se měli královsky, vždy ta největší mísa ovoce) 😊

Svačiny:

  • můžete si vzít od snídaně nebo oběda zbytek masa, co vám kuchař připraví nebo si sami nabrat, doporučuji si vzít také ovoce a zeleninu

Vše se dá zařídit, domluvit, buďte milí, usměvaví, přívětiví a není se čeho obávat.

 

CESTOVÁNÍ U NÁS

V případě, že cestujete autem a chcete si sami vařit.

Doporučuji na cestu a pobyt:

  • upéct předem vhodné „pečivo“ nebo suchary, které vydrží až 14 dní
  • upéct nějakou buchtu, tortilly, případně vzít krekry, které se už dají koupit pro vaši požadovanou stravu
  • uvařit si aspoň jedno až dvě jídla na cesty, než dorazíte do cíle

Co sbalit:

  • filtrační konvici na vodu
  • multifunkční hrnec (vaření v páře, ohřívání nebo smažení) + pomůcky k vaření
  • cestovní nerezovou varnou konvici na přípravu čaje či kávy během dne
  • skládací nůž s příborem v jednom nebo cestovní příbory
  • bambusové hrníčky, misky (super na cesty, nerozbitné)
  • cedník a mísu
  • koření (skořice – dochucení, oslazení pokrmu, kmín, pepř, sůl)
  • konzervy (tresčí játra, divoký losos)
  • avokáda
  • konjacové nudle, batátové nudle, arrowroot nudle
  • kvalitní olej (olivový, kokosový…)
  • bio čaj, bio káva
  • cestovní nerezová konvice na přípravu čaje – kávy (french press)
  • láhve na přípravu čaje, kávy (borosilikátové dvoustěnné sklo)
  • pohankové krekry, pohankové lupínky, pohanková čisté kaše… (můžete smíchat s ovocem nebo zeleninou + bílkovina): super na snídaně, svačiny
  • kokosové mléko
  • hovězí kolagen (bílkovina), např. sladké nebo slané kaše a večer do čaje (jako nápoj na uklidnění střev)

V každém městě nebo po cestě do místa vašeho pobytu jsou supermarkety, obchody.

 

 

Nakoupit nebo vzít s sebou:
avokáda, konzervy (tresčí játra, divoký losos), bio saláty, zelenina a ovoce, kvalitní hořká čokoláda, raw tyčinky (jen výjimečně), kokosové jogurty, kokosové jogurty namíchané s musli, kokosové lupínky, pohankové krekry, pohankové kaše, pohankové lupínky do jogurtu, sušené hovězí maso (jen výjimečně), konzervované polévky (např. dýňová, zeleninová)… a takto bych mohla pokračovat dál a dál
čerstvé ryby, maso, krůtí nebo hovězí šunka
Můžete si pak připravit rychlý oběd nebo večeři.

 

Můj tip na rychlou večeři nebo oběd během cest

VÝBORNÝ A RYCHLÝ SALÁT

  • bio mix salát, nakrájet avokádo, konzerva: tresčí játra nebo divoký losos, červená cibule nebo jarní cibulka, česnek, sůl, kmín😊

 

Moje rada na závěr:

„NEBOJTE SE CESTOVAT ANI S JAKÝMKOLIV DIETNÍM OMEZENÍM A UŽÍVEJTE SI NOVÉ ZEMĚ, POZNÁVEJTE, OCHUTNÁVEJTE, INSPIRUJTE SE A HLAVNĚ ODPOČÍVEJTE.“

Tak já si jdu už zase sbalit kufr.

Krásný den všem 😊