Proč je důležité být zásaditý?

Zásaditost organismu je málo probírané téma, možná spíše vůbec, ale pro mě velmi zásadní, a tak se vám dnes pokusím nastínit, jak moc je to důležité v rámci vašeho zdraví. Bohužel i na autoimunitním protokolu a v jiných výživových směrech se na to dost zapomíná a vůbec se o tom nemluví.

Pokud se chceme dožít vysokého věku ve zdraví, je důležité si hlídat ZÁSADITOST SVÉHO ORGANISMU. Tuto informaci mám již od začátku svého studia o stravování a celkového zdraví. Pár let jsem se věnovala také vitariánství – raw stravě a výrobě raw dortů, kde zásaditost byla vždy zmiňována.

 

A tak se Vám to dnes budu snažit vysvětlit. 😊

Nejprve si řekneme, proč je pro zdraví tak důležitá zásaditost, musíme vědět, jak lidský organismus řídí úroveň ionizace svých tekutin. Různé úrovně pH podporují různé typy chemických procesů, proto je nezbytné, aby bylo pH tělesných tekutin udržováno ve velmi těsných hranicích kyselosti/zásaditosti.

Naše zdraví je ovšem velmi citlivé vůči sebemenší změně hladiny pH životně důležitých tělních tekutin, například (pH nižší než 7 znamená kyselost, nad 7 zásaditost):

  • žaludeční šťávy jsou vysoce kyselé s pH 1,5
  • na druhou stranu tekutina slinivky břišní je zcela zásaditá s pH 8,8
  • uvnitř našich buněk se pH pohybuje v rozmezí od 6,8 do 7,1

Nejdůležitější je zachování rovnováhy v krvi, kde se pH pohybuje v úzkém rozmezí od 7,35 do 7,45.

Naše tělo si neutralizuje kyselé nápoje, jako je třeba coca – cola nebo káva či víno, alkalickými krevními nárazníkovými systémy (pufry), kterých se pak nedostává pro neutralizaci ostatních kyselých odpadních látek, které naše tělo neustále produkuje včetně organických vedlejších produktů zažívání, k nimž patří kyselina octová, mléčná, uhličitá, močová a mastné kyseliny.

 

 

Uvedu vám příklad, když vypijete 1 sklenici coca – coly (má mimořádně nízké – tj. kyselé pH okolo 2,5), tak potřebujete na neutralizaci kyseliny obsažené v jedné sklenici coly buď 3200 sklenic alkalické vody s pH 8 (nebo 32 sklenic vody s pH 10).

Před tisíci lety ovšem neexistovala žádná cola, a tak se náš organismus nevyvíjel k tomu, aby se dokázal efektivně vypořádat s prudkým náporem kyselin, které dnes mnoho lidí KONZUMUJE. ☹

A co z toho plyne??? Bohužel problémy s DETOXIKACÍ ORGANISMU.

Pokud nevíte, jak správně detoxikovat organismus, tak vás může zajímat MŮJ ČLÁNEK, kde se tomuto věnuji.

Ale vraťme se k tématu…

V potravě jsou rovněž obsaženy, nebo se tvoří, anorganické vedlejší produkty, mezi nimi např. kyselina sírová a fosforečná. Pokud se vašemu organismu nedostává ZÁSADITÝCH PUFRŮ, tyto toxické kyselé odpadní látky se v těle HROMADÍ a VÝZNAMNÝM ZPŮSOBEM POŠKOZUJÍ ZDRAVÍ.

Například tělo využívá vápník ke konverzi kapalné jedovaté kyseliny fosforečné, která je obsažena v coca-cole, ve stabilnější pevné fosforečnany. Ovšem tyto fosforečnany mohou kalcifikovat a vytvářet ledvinové kameny nebo usazeniny vápníku (které mohou být i důsledkem infekce močového ústrojí, dědičných poruch metabolismu a jiných příčin).

Mnoho lidí se mylně domnívá, že ledvinové kameny jsou způsobeny přebytkem vápníku. Skutečným viníkem ovšem však může být vysoká hladina kyseliny fosforečné, která je shodou okolností primární přísadou kolových nápojů. Každý, kdo se obává ledvinových kamenů, by se měl těmto nápojům vyhýbat.

Konzumace kyselých potravin, jako jsou i nealkoholické nápoje, může také vytvářet ideální podmínky pro vznik rakoviny. Živočišné buňky přežívají nejlépe v zásaditém prostředí s pH krve od 7,35 do 7,45. U rostlinných buněk je tomu právě naopak – upřednostňují kyselé prostředí.

 

Je tedy pro vás DŮLEŽITÁ ZÁSADITOST???

Pro mě rozhodně vždy byla a bude, ať jsem se stravovala jakkoliv, vždy jsem dbala na zásaditost organismu. Snažím se denně předcházet nemocem a chci se dožít vysokého věku ve zdraví. A tak se vám snažím předávat své informace na VAŠÍ CESTĚ ZA ZDRAVÍM.

Bohužel s tím, jak je prostředí našeho těla stále více vystavováno kyselým látkám, tak se některé buňky vnitřní evolucí přizpůsobují a podobají se více buňkám rostlinným. Tyto abnormální buňky podobné rostlinným mají značnou tendenci změnit se v buňky rakovinné, kterým se v kyselém prostředí mimořádně daří.

 

A co tedy můžete DĚLAT?

DŮLEŽITÁ METODA PREVENCE VAŠEHO ZDRAVÍ PŘED NEMOCEMI JE TEDY UCHOVÁVÁNÍ ZÁSADITÉHO PROSTŘEDÍ V TĚLE.

 

Běžná konzumace nealkoholických nápojů s obsahem kyseliny fosforečné (tj. kolových nápojů) je rizikovým faktorem úbytku kostní hmoty. Konzumace ZÁSADITÉ MINERÁLNÍ VODY napomáhá uchovat kosti zdravé a zlepšuje zažívání.

Zaměřte se také ve vaší stravě na ZÁSADITÉ POTRAVINY, vyhýbejte se DIETÁM S KYSELÝMI POTRAVINAMI a preferujte DIETY ZÁSADITÉ (bohužel i na AIP stravě můžete dělat spoustu chyb a svůj organismus překyselit). Zásaditý jídelníček zlepšuje hustotu kostí, rovnováhu dusíku a koncentraci růstového hormonu v krevním séru, zatímco ACIDÓZA – KYSELOST, která je důsledkem kyselého jídelníčku, přispívá k úbytku kostní hmoty, osteoporóze a k úbytku svalové hmoty.

A znovu a vážně připomínám, prosím nezapomínejte se neustále detoxikovat! Všechny možné metody jsem již zmiňovala v předchozím článku o detoxikaci organismu. Tak začněte prosím ještě dnes. Vaše zdraví máte pevně ve svých rukách jen VY.

Za mnoha chorobnými procesy, včetně onemocnění srdce a rakoviny, je neschopnost našeho těla plně se detoxikovat. Volné radikály kyslíku jsou vysoce reaktivní látky, které mají nedostatek elektronů, a pokud nejsou rychle neutralizovány (vyčištěny), mohou způsobit enormní poškození organismu. Adekvátní rezervy ZÁSADITÝCH LÁTEK jsou PRVNÍ LINIÍ OBRANY proti těmto volným radikálům kyslíku – poskytují totiž volné elektrony, které tyto radikály neutralizují a zabrání jim tak poškozovat zdravé buňky.

 

A jak zvýšit ZÁSADITOST ORGANISMU?

Nejlépe si svou stravu sestavujte tak, aby byla co nejvíce zásaditá, což jsem již dnes zmiňovala.

Vyhýbejte se nestravitelným kyselinám (tyto kyseliny jsou obsaženy v řadě nealkoholických nápojů, zejména kolových, káva rovněž přispívá k vytváření nezdravě kyselých podmínek, proto by měla být její spotřeba omezena, také alkohol a neustálá konzumace pouze tepelně upravené stravy).

Moje rada zní:

pijte více slabší bylinkové čaje (určité druhy čaje působí na tělo rovněž alkalicky), neperlivou minerální vodu, zásaditou vodu.
A kde seženu třeba ZÁSADITOU VODU?

Na trhu již můžete zakoupit zásaditou vodu v pet lahvích, což bohužel nedoporučuji při dlouhodobém skladování. Lepší variantou jsou

KONVE – PŘÍSTROJE na výrobu zásadité vody, kterou si takto můžete doma denně připravovat. Vypadá téměř jako varná konvice.

 

 

Zásaditá voda by se měla používat k pití a k přípravě pokrmů. Doporučuji vypít 8 až 10 sklenic takové vody denně. Je to jedna z nejjednodušších a nejúčinnějších cest v boji s širokým spektrem chorobných procesů.

Třeba v Japonsku pijí sportovci zásaditou vodu, aby zvýšili svoji výkonnost.

 

A jak o sebe PEČUJETE?

Kontrolujete si svou zásaditost pravidelně? Také hladiny vitamínů, minerálů, živin a dalších důležitých látek? Pokud ne a trápí vás jakékoliv onemocnění nebo se jen zajímáte o své zdraví, tak vám doporučuji se několikrát do roka testovat.

Navštěvuji 12 let medicínský detekční přístroj, kde si vše řádně hlídám a předcházím nemocem a věřte, že by vás překvapilo, jak málo stačí k překyselení organismu a jeho dopadu na naše tělo.

 

DRŽÍM VÁM VŠEM PALCE.😊

Pokud vás můj článek zaujal, tak mi můžete nechat dole pod článkem komentář.

Pokud si nevíte se stravou rady, trápí vás jakékoliv problémy nebo chcete ještě zlepšit své zdraví či jídelníček, tak se neváhejte na mě obrátit.

Přidejte se do skupiny lidí na stejné vlně – uzavřená Facebook skupina zde: https://www.facebook.com/groups/zivotsautoimunitou

Přeji jen a jen zdraví.
Vaše Sandra.